Blog

Маја Јовановић, начелница Одјељења за локални економски развој: Интересовање улагача шири пословне зоне
Интересовање инвеститора да улажу и граде у нашем граду је велико, али највећи проблем представља то што немамо довољно простора да им понудимо, због чега проширујемо Пословну зону “Рамићи” и отварамо нову у бившем “Јелшинграду”.

Рекла је то за “Глас Српске” начелница Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Маја Јовановић и додала да су припремне радње за нову пословну зону “Јелшинград” увелико у току те да ће у наредном периоду инвеститорима на располагању бити 2,8 хектара земљишта.– Буџетом за ову годину предвиђен је новац за изградњу саобраћајнице са комплетном инфраструктуром на локацији нове пословне зоне, вриједност цјелокупног пројекта је око 650.000 КМ без ПДВ-а, а за реконструкцију и проширење ПЗ “Рамићи” планирано је 117.000 КМ, гдје ће бити формирана нова грађевинска парцела површине 7.800 квадратних метара – истакла је Јовановићева.

Она је додала да на подручју града највише има компанија из области дрвне и металопрерађивачке те грађевинске индустрије, а да као највеће предности за улагање у Бањалуку привредници истичу близину ЕУ, повољан географски положај те ниску цијену електричне енергије.

У надлежност овог одјељења спада и управљање непокретностима у власништву града, а према посљедњој евиденцији град располаже са 14.569 јединица имовине. Као један од важнијих циљева Јовановићева је истакла упис нерегистрованих Заједница етажних власника (ЗЕВ) у Регистар заједница зграда.

– Тренутно имамо око 1.300 регистрованих ЗЕВ-ова, а сигурно још толико нерегистрованих. Њихова пријава и формирање је од велике важности и настојимо да све упознамо са значајем њихове пријаве, да би на бољи и ефикаснији начин остваривали своја права – казала је Јовановићева.

Она је истакла да ће ове године бити покренута акција и издата брошура да би се грађани упознали за значајем формирања заједница у својим зградама.

– И у формираним заједницама постоје проблеми да поједини станари не плаћају своје обавезе, а потешкоће су још веће код нерегистрованих корисника. Тако, на примјер, имају проблеме да санирају кров, обнове фасаду или да ураде било шта у својим зградама – рекла је Јовановићева.

Иако је у начелничкој фотељи тек два мјесеца, Јовановићева истиче да се у одјељењу ради пуном паром те да сви настоје да град представе у најбољем свјетлу домаћим и иностраним привредницима и да кроз сарадњу са другим одјељењима реализују пројекте од значаја за грађане.

Пројекти

Кроз реализацију пројеката са иностраним и домаћим донаторима Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање настоји да Бањалуку позиционира као регионални центар.

– Као позитиван примјер можемо навести пројекат “Искориштавање заборављеног јеврејског културног насљеђа”, који спроводимо заједно са још девет градова региона и Европске уније – казала је Маја Јовановић.

Интервју: Глас Српске

Copyright@2016 Proway | All Rights Reserved