Blog

Боривој Обрадовић: ДНС очекује добар резултат у Бањалуци!

Демократски народни савез недавно се нашао у фокусу јавности, након одлуке републичког врха те странке о изласку из владајућег блока.

На почетку интервјуа за Бањалука.нет са Боривојем Обрадовићем, предсједником Градског одбора ДНС-а у Бањалуци, питали смо нашег саговорника шта се тренутно дешава у овој партији и да ли је такав заокрет изазвао збуњеност у чланство и гласаче.

– У ДНС-у се ради са народом. Завршили смо све интерне састанке, локални одбори су добили слободу да самостално одлучују о својим партнерима у њиховим градовима и општинама, а Предсједништво заједно са предсједником је добило подршку за одлуке из њихове надлежности. У складу са тим, сви заједно смо се окренули политичкој утакмици чији резултат ће дефинисати наш капацитет да активно учествујемо у пројектима који треба да у овим временима пуним изазова обезбиједе бољи живот.

Сви одбори ДНС-а су у предизборној кампањи у којој људима свакодневно представљају наше политике које су заправо рјешења конкретних проблема са којима се грађани свакодневно сусрећу. У условима ограничења које намеће пандемија потребно је уложити додатни напор да би дошли до сваког човјека. Наши активисти и кандидати, којима овом приликом желим да се захвалим на раду и посвећености, сконцентрисани су управо на то, а одговор људи је јако добар, тако да мислим да ћемо остварити изборне резултате које смо планирали – каже Обрадовић.

Бањалучки одбор је одмах рекао да остаје у коалицији са СНСД и подржава Игора Радојичића. Да ли је та одлука била јединствена када је у питању руководсво градске организације?

– Ми смо своју одлуку о подршци Игору Радојичићу пажљиво измјерили прије него што смо је донијели. А то је било још љетос. На бази тих одлука смо потписали споразум који је и даље на снази.

Руководство бањалучког одбора је и тада и данас било јединствено у одлуци да подржимо г. Радојичића. Лично сматрам да је г. Радојичић много урадио у протекле цетири године и да његов пројекат развоја Бањалуке треба да се настави. Уопште, мислим да су пред нама тешка и озбиљна искушења, прије свега када је у питању јавно здравље, али и економија.

У таквим временима потребна нам је озбиљност, извјесност и јединство. Потребни су нам најбољи људи у сваком граду. Мислим да је Игор Радојичић најбољи кандидат у Бањалуци, али исто тако мислим да је Драгутин Родић најбољи кандидат за градоначелника Приједора. Ми се налазимо пред огромним изазовима и ово није борба за фотеље већ за живот и људе.

У том контексту најспособнији треба да буду у првим редовима те борбе, а сви ми да схватимо да нам је у вријеме кризе неопходно јединство јер само јединствени можемо успјешно да савладамо све изазове који нас чекају. У тој борби неопходно је да чувамо Српску и народ али је неопходно и да додатно афирмишемо демократију јер је она једини гарант да ћемо живјети онако како ми бирамо. Нова генерација политичара којој и сам припадам треба да инсистира управо на развоју демократских институција и јединству јер без тих вриједности нема одрживог напретка. Али прије свега сви ми морамо да будемо у служби народа.

Поред свега, какав резултат очекујете у Бањалуци? Да ли је он сад достижан?

– Вјерујем само у рад на терену. И презадовољан сам како наши људи раде. Неки држе конференције за медије и причају о неким истраживањима процентима и бројевима. Ми причамо са људима о њиховим проблемима и нудимо им рјешења. У складу да тим очекујем резултат који це нам омогућити да још снажније утичемо на политике које се тичу живота људи у Бањалуци.

Шта ДНС у Бањалуци нуди гласачима?

– ДНС нуди листу на којој су директори и радници, професори и студенти, љекари и лимари, пољопривредници и ветеринари… Чак 21 кандидат први пут учествује на изборима. Просјечно смо стари 40 година и сви заједно имамо 42 дјеце и унучића. И то смо ми, то је тим ДНС за Бања Луку на овим изборима. И сви ти људи су доказани у пословима којим се бави и што је важније њихове комшије и колеге знају да могу да се ослоне на њих.

Шта су то приоритети да би живот грађана био бољи?

– Ми смо дефинисали план „Бања Лука 24“ који се базира на потреби да улажемо у људе. Након разговара са комшијама које су наши предсједници мјесних одбора обавили, искристалисали су се основни проблеми Бањалучана. У нашем плану за Бањалуку смо дефинисали рјешења тих проблема.

Тај план подразумијева изградњу нових вртића и субвенције за свако дијете а не за установе. Такође, уложићемо у модернизацију основних школа и смањење броја ђака у одјељењу што ће довести до запошљавања просветних радника који нашу дјецу уче лекције из математике и српског али их уче и како да буду добри људи. Затим је неопходно да модификујемо систем примарне здравствене заштите и учинимо га доступним за све. Бањалучани се жале на недостатак паркинга који ћемо ријешити монтажним гаражама, а од инфраструктурних пројеката инсистираћемо на замјени свих азбестних цијеви и тако ћемо обезбједити квалитетну воду за пиће за све Бањалучане.

Бања Лука заслужује и студентски културни центар, али и дом за пензионере којих је данас више од 40 хиљада. Град се не завршава у нашим насељима већ Бањалука живи и у селима која је окружују. Неопходно је да обезбједимо исти квалитет живота за све наше суграђане без обзира да ли живе у центру града или на селу. Предуслов за то је асфалт и освјетљење које ће ићи до сваког нашег села, али и нови модел откупних станица који ће нашим пољопривредницима гарантовати откуп свега што на својој земљи направе. То је наша Бања Лука из снова и ми имамо знања, снаге и кадрове који снове свих нас могу да претворе у реалност.

(Бањалука.нет)

 

Copyright@2016 Proway | All Rights Reserved